söndag 24 juni 2012

Brödmaskinen




Jag fick till julklapp för 3 år sedan en brödmaskin. Den har nu stått oanvänd i två år. Orsaken är den att det tar helt mega länge (3h)att baka bröd i den och att det är svårt att få variation på smaken på bröden. Antagligen är felet i mig, om jag skulle orka sätta mig ordentligt in i att söka recept för maskinen skulle jag säkert hitta nåt bra. De flesta recept jag hittat är med ljust mjöl och det gillar jag inte. I mina handgjorda semlor brukar jag alltid sätta ca 50% rågmjöl/graham och bla. rågkli och annat lite hälsosammare. Jag antar att de flesta recept för brödmaskinen är ljusa eftersom brödmaskinerna är populärast i USA.
Idag tog jag då fram maskinen och bestämde mig för att laga ett bröd med mest vetemjöl men också lite graham, vetekli, hasselnötter och tranbär. Satte alla ingredienser i maskinen och skulle sedan trycka på rätt program. Hade ju såklart glömt bort vilka knappar man ska trycka på och handboken är ju såklart borta så jag tryckte nu lite hur som helst för att testa mig fram. Tryckte såklart i misstag på snabbprogrammet och maskinen gick på. Fick inte programmet raderat, så det var bara att använda det då. Hade alldeles för lite jäst, för mycket salt, inte enbart vitt mjöl och lite för svalt vatten för just det programmet så jag var säker på att det skulle bli pannkaka (orsaken till varför jag dissar snabbprogrammet tidigare). Men till min stora förvåning blev brödet jätte gott och med riktigt bra konsistens också, och bara 1 timme tog det. Jess, vad bra:) Jag ska absolut köra samma program med samma ingredienser igen och till och med testa med mera graham eller rågmjöl.

Regnkläder gör under...

Idag har det regnat nästan hela dagen. Tänk hur vi fullvuxna tycker regn är hemskt och barn tycker det är hur roligt som helst. Storasyster är nu 2 1/2 år gammal och har ännu inte hunnit bli hjärntvättad med att regn är hemskt och äckligt. Märkte idag att jag ofta beklagade högt det dåliga vädret och så jätte länge tar det väll inte innan det smittat av. Jag skall absolut försöka tänka på saken och hålla positiv attityd till alla väder. Egentligen är det ju mest en klädes fråga. Då vi gick ut på morgonen hade storasyster galonbyxor, rock, mössa och gummistövlar. No problem, så kan man ju springa och hoppa i ALLA vattenpussar. Jag i min tur hade bara paraply. Inte konstigt att jag var våt, frös och på dåligt humör då vi kom in. Äger inte ens ett par gummistövlar eller ordentliga regnkläder. Att köpa ett par gummistövlar som är sköna och snygga får bli sommarens mission och att hålla glad min hurdant väder det än är...önska mig lycka till:)


- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar

Visst är det fint att vi firar midsommar här uppe i Norden. Jag tror inte det firas i resten av världen. Åtminstone har jag inget minne av att vi skulle ha firat midsommar i Tyskland, där jag jobbade ett år efter att jag gick ut skolan. Här är sommaren så kort och vi väntar på den så länge att det bara måste firas. Sanningen är tyvärr den att från och med idag blir dagarna igen kortare och kortare ända tills det är jul.
Vi var med barnen och titta när midsommarstången restes på Midgård här på ön. Det var fint, vi träffade lite bekanta och dansade lite ringdanser kring midsommarstången.
Visst är det härligt med dylika samlingar och glada människor. Men i sådana här glada folktraditioner tänker jag på alla människor som lever i olika mer eller mindre hemska omständigheter och inte kan njuta av livet.

Recept; godaste och enklaste svartbrödet

Igår lagade jag svartbröd (finns många namn på dylika bröd men jag kallar dem svartbröd) midsommaren till ära. Det är världens godaste och världens enklaste att laga och smakar underbart. För några somrar sedan sökte jag efter ett svartbrödsrecept på nätet och hittade nog flera men det här verkade enkelt så jag testade det och har varit mer än nöjd.
Här är receptet på brödet:
0,5 liter apelsinsaft
1 paket jäst
1,5 dl malt
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl mörk sirap
1-1,5 tsk salt
4-4,5 dl vetemjöl
Värm juicen till 38 grader och lös jästen i juicen. Blanda i med en träslev övriga ingredienser men blanda sist i mjölet. Degen är och får vara jätte lös. Häll den i två smörade och bröade avlånga former och låt jäsa 30 min. Grädda sedan 45 min i 200 grader.
Obs! Bröden blir med ovanstående mängder ganska tunna så jag brukar göra 1,5 gångers sats och grädda dem lite längre. Bröden är färdiga då de är ganska så mörka på ytan och släpper kanterna.

torsdag 21 juni 2012

Mera vegemat

Jag läste ett intressant blogginlägg som Michaela skrivit om att mat är dyrt. Jag blir varje gång vi far till butiken lika förbluffad över hur dyrt det blir. Allt är dyrt i det här landet så det är ju klart att mat också är det, och billigare lär det ju inte ska bli.

Vi äter en hel del grönsaker, till exempel sallad varje dag och det är ju inte det billigaste precis. Men det är bara att bita ihop tänderna och betala. Men så kostar ju kött en hel del också. Vi äter nog helt för mycket kött. Jag skulle vilja äta mera vegetariskt men jag har så svårt att hitta på barnvänlig hälsosam vegetarisk mat. Jag lagar nu och då nån pasta med vegesås, det är ju enkelt, men då äter storasyster mest bara pasta och det är ju inte så värst hälsosamt trots att det är mörk pasta... Om nån har bra tipps på god och inte allt för invecklad vegemat tar jag gärna emot!





onsdag 20 juni 2012

Min cafe latte

Nu har jag skrutit till höger och vänster hur goda latten jag lagar. Här är nu ett bild bevis. Den smakar lika gott som den ser ut...

Badrumsspegel

Äntligen fick vi vår badrumsspegel fixad. Jag är jätte nöjd över vårt, för oss, modiga beslut att sätta en spegel i en gammal guldig ram. Badrummet är helvit panel så en färgklick behövs.