torsdag 2 augusti 2012

Överromantisering på nätet

I går hade Anna Lena Lauren en intressant kolumn i husis. Den handlade om hennes tankar kring att sätta ut bilder på skumpa och solnedgångar på Facebook, downshifting och mysighetsfaktorer. Den fick mig att börja fundera mycket kring det här med att sätta bilder på nätet och över romantisera vardagen.
Det tycks verkligen vara pop att sätta bilder på champagne glas och solnedgångar på Facebook. Och en massa andra bilder som visar hur bra var och en har det. Jag har säkert själv också gjort mig skyldig till liknande, kanske inte i form av skumvin men i form av nyplockade jordgubbar till exempel. Så även här på bloggen. Men vardagen är ju inte så romantisk och mysig, inte vår i alla fall och det behöver den ju inte vara. Vill alla ge ut en bild av att vardagen är jätte romantisk? Via nätet är det ju så lätt att ge ut en annan bild av sitt liv än vad det i verkligheten är. Vem skulle nu vilja skriva om sina familjegräl, sitt smuts där hemma och alla mindre roliga saker som hör vardagen till? Vill man inte hänga ut sig själv till 100 %, vilket få vill, väljer man ju säkert, kanske till och med omedvetet, att skildra i text eller bild positivare och roligare och inte så jätte personliga händelser i vardagen. Då blir det kanske lätt en överromantiserad bild av livet. Som tur finns det de som gör det, fast de är rätt få, som skriver om den riktigare vardagen också.



2 kommentarer:

  1. Jag läste också den kolumnen. Men lika som man väljer tv-program, så kan man också välja vem man vill följa på nätet. Är nån för positiv/perfekt/negativ/ytlig/djup för ens egen smak så är det bara att sluta kolla. Det kändes som om Anna Lena glömt bort det alternativet, att man faktiskt väljer själv. Jag tycker de genuina är bäst, de som berättar personligt om sin vardag utan att göra det för glamoröst.

    Och du har ju en jätte bra blogg! Ska absolut följa med!

    SvaraRadera
  2. Tack Pia för de snälla orden.

    Du har helt rätt i att alla kan välja själva vad de har lust att läsa och följa med på nätet och jag tycker presis som du att de genuina är de absolut bästa bloggarna.

    SvaraRadera